νοσήματα
κλινικής δερματολογίας
Ακμή
- Πρόκειται για πάθηση, η οποία επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των εφήβων.
- Εκδηλώνεται με τη μορφή λευκών ή/και μαύρων στιγμάτων (φαγέσωρες) και βλατιδοφλύκταινων σε πρόσωπο, θώρακα και πλάτη.
- Η ακμή μπορεί είτε να είναι πολύ ήπια είτε αρκετά σοβαρής μορφής με τη μορφή οζιδίων και κύστεων.
- Ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής χορηγείται και η αντίστοιχη θεραπεία, από τοπικά σκευάσματα έως και χάπια.
- Το νόσημα της ακμής συναντάται και μετά την εφηβεία.
- Ιδιαίτερα στις γυναίκες μπορεί να συνδέεται με διαταραχές ορμονολογικής φύσεως, οπότε και είναι αρκετά δύσκολη η αντιμετώπισή της.
*Η ακμή επηρεάζει την καθημερινότητα εφήβων, αλλά και νεαρών ενηλίκων. Η σωστή αντιμετώπιση της προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση και φροντίδα του δέρματος.
Ροδόχρους νόσος
- Η ροδόχρους νόσος έχει ως συνώνυμο τον όρο «ροδόχρους ακμή» λόγω της ομοιότητάς της με την κλασσική ακμή.
- Σε αντίθεση με την κλασσική, κοινή ακμή, η ροδόχρους νόσος είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία (30-50 ετών).
- Πέρα από τα στοιχεία με πύον (βλατιδοφλύκταινες) στο πρόσωπο κυριαρχούν και χαρακτηριστικές περιοχές με ευρυαγγείες.
- Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τα άτομα με ροδόχρου νόσο, όπως τροφές, αλκοόλ, θερμότητα, ήλιος κλπ.
- Τα άτομα με ροδόχρου νόσο εκτός από το flushing («αναψοκοκκίνισμα»), έχουν ένα πολύ ευερέθιστο και δυσανεκτικό δέρμα στο πρόσωπό τους.
* Η ροδόχρους νόσος αποτελεί μια κατάσταση που υποδιαγιγνώσκεται. Μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα μέσα καθώς και να αντιμετωπιστεί ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητά της.
Ψωρίαση
- Η Ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια, αυτοάνοσης αιτιολογίας νόσο.
- Εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικίες.
- Η τυπική κλινική της εικόνα συνίσταται σε ερυθρές πλάκες με λευκό, ξηρό λέπι στο δέρμα.
- Μπορεί να προσβάλλει κάθε περιοχή του δέρματος, όπως επίσης το τριχωτό της κεφαλής, τις παλάμες και τα πέλματα καθώς και τα νύχια.
- Στο τριχωτό της κεφαλής μοιάζει με μια ηπιότερη κατάσταση που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και εκδηλώνεται ως λιπαρή πιτυρίδα.
- Η Ψωρίαση, εκτός από το δέρμα, μπορεί να προσβάλλει τις αρθρώσεις (Ψωριασική Αρθρίτιδα) προκαλώντας σοβαρές δυσμορφίες.
- Η Ψωρίαση προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα ζωής των ασθενών καθημερινά.
* Πλέον υπάρχουν νεώτερες συστηματικές και τοπικές θεραπείες για την Ψωρίαση, οι οποίες εκτός από αποτελεσματικές είναι και ιδιαίτερα ασφαλής.
* Κανένα άτομο με Ψωρίαση δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του χωρίς θεραπεία. Ρωτήστε μας για την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για το νόσημά σας.
Δερματίτιδες-Κνίδωση
- Οι δερματίτιδες αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον Δερματολόγο.
- Υπάρχουν δύο τύποι δερματιτίδων: οι ερεθιστικές εξ επαφής και οι αλλεργικές εξ επαφής.
- Κύριο γνώρισμα και των δύο μορφών είναι ο κνησμός και το δερματικό εξάνθημα με ερύθημα και φυσαλίδες.
- Τα αλλεργιογόνα στο δέρμα μπορούν να είναι πάσης φύσεως παράγοντες, από φυσικά στοιχεία (νερό, αέρας κλπ) μέχρι αρώματα, απορρυπαντικά κ.ά.
- Η Κνίδωση είναι μια συνήθης κατάσταση με έντονο κνησμό και παροδικό εξάνθημα (διάρκεια μεμονωμένων βλαβών <1 ώρα).
- Ουσιαστικά αποτελεί μια αντίδραση του οργανισμού σε παράγοντες που – όχι σπάνια – μπορεί και να μην ταυτοποιηθούν.
* Η βασική γραμμή θεραπείας και των δύο αυτών καταστάσεων είναι η τοπική φροντίδα του δέρματος και τα αντιισταμινικά.
* Κριτικής σημασίας είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού για τον εντοπισμό του ερθειστικού ή αλλεργιογόνου παράγοντα και η αποφυγή αυτού.
Αλωπεκίες
- Οι παθήσεις των τριχών επηρεάζουν μεγάλο κομμάτι ανθρώπων με σημαντική επίδραση στην αισθητική και στην ψυχολογία τους.
- Ως αλωπεκία ορίζεται κάθε μορφή απώλειας τριχών, είτε αναστρέψιμη είτε μόνιμη.
- Η πιο συνηθισμένη μορφή αλωπεκίας είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (φαλάκρα), η οποία εκδηλώνεται σε άνδρες, αλλά και γυναίκες, σπανιότερα.
- Η αντιμετώπιση του φαινομένου σε αρχικά στάδια μπορεί είτε να το καθυστερήσει είτε ακόμα και να το αποτρέψει.
- Η περιοδική τριχόπτωση ενδέχεται να συνοδεύει συστηματικά νοσήματα (πχ θυρεοειδοπάθεια, αναιμία κλπ) ή άλλες καταστάσεις (στρες, κύηση, δίαιτα κ.ά)
- Άλλες μορφές αυτοάνοσων αλωπεκιών, όπως η γυροειδής αλωπεκία εκδηλώνονται με εντοπισμένη απώλεια τριχών και απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση λόγω του απρόβλεπτου της πορείας τους.
- Τέλος, υπάρχει και μια λιγότερο συχνή ομάδα, οι ουλωτικές αλωπεκίες, όπου εδώ η θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση και επιθετική, καθώς εδώ υπάρχει μη αναστρέψιμη απώλεια τριχών.
- Συνηθισμένα αίτια ουλωτικών αλωπεκιών μπορούν να είναι αυτοάνοσα νοσήματα που συχνά έχουν ως πρώτη θέση εκδήλωσης το τριχωτό της κεφαλής, όπως πχ ο ερυθηματώδης λύκος και ο τριχοθυλακικός λειχήνας.
* Τα νοσήματα των τριχών δεν είναι μόνο αισθητικής φύσεως ζητήματα. Συχνά μπορούν να σηματοδοτούν παθολογικές καταστάσεις ή επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως πχ έντονο στρες.
* Η άμεση και ορθή αναγνώριση των καταστάσεων αυτών επιτάσσει και την έγκαιρη και αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.
Παθήσεις Ονύχων
- Μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον Δερματολόγο είναι οι ονυχομυκητιάσεις.
- Κατά κανόνα αναπτύσσονται στα νύχια των ποδιών λόγω αυξημένης υγρασίας και μικροτραυματισμών από τα υποδήματα.
- Η θεραπευτική τους αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε με τοπικές αντιμυκητιασικές λάκες είτε συστηματικά με αντιμυκητιασικά χάπια.
- Συχνά, άλλες καταστάσεις, όπως τραυματισμοί ή ονυχοδυστροφίες μπορεί εσφαλμένα να διαγιγνώσκονται ως ονυχομυκητιάσεις και να ακολουθείται λάθος θεραπεία.
- Τέλος, κάποιες δερματικές παθήσεις μπορούν να έχουν εκδηλώσεις από τα νύχια, όπως η ψωρίαση, η γυροειδής αλωπεκία και ο ομαλός λειχήνας.
* Η καλή κατάσταση των νυχιών είναι δείκτης γενικότερης υγείας. Οι διάφορες εκδηλώσεις από τα νύχια μπορεί να αποτελούν σημεία είτε παθήσεων των νυχιών είτε εκδηλώσεις άλλων δερματικών ή συστηματικών νοσημάτων.
Δερματικές Λοιμώξεις
- Οι λοιμώξεις του δέρματος μπορούν να έχουν διαφορετικές κλινικές εικόνες λόγω του ότι οφείλονται σε διαφορετικά αίτια.
- Οι μικροβιακές λοιμώξεις (συνήθη αίτια σταφυλόκοκκος/στρεπτόκοκκος) όπως ο δοθιήνας, το ερυσίπελας ή το έκθυμα μπορεί να συνοδεύονται από συστηματικές εκδηλώσεις (πυρετός) και χρειάζονται συστηματική αντιβιοτική αγωγή.
- Οι ιογενείς λοιμώξεις προβληματίζουν λόγω της επίμονης και υποτροπιάζουσας πορείας τους. Οι μυρμηκιές (ιός HPV) σε χέρια-πόδια μπορούν να είναι δυσίατες, ενώ ο επιχείλιος έρπης (ιός απλού έρπητα) αποτελεί εκτος όλων των άλλων και πρόβλημα λόγω εμφάνισης.
- Πρόσφατα για τον έρπητα ζωστήρα (ιός ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα) έχει κυκλοφορήσει εμβόλιο για την πρόληψη ενός νοσήματος που καταλείπει σημαντικό άλγος (μεταζωστηρική νευραλγία).
- Αρκετά συχνές στην Ελλάδα είναι και οι μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος. Συχνότερα αίτια είναι τα δερματόφυτα και η κάντιντα που οδηγούν σε διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις και εντοπίσεις.