top of page
Αναζήτηση

Ατοπική Δερματίτιδα και διαταραχές ύπνου σε παιδιά και μητέρες

Η Ατοπική Δερματίτιδα ή Έκζεμα αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη, χρόνια δερματοπάθεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Χαρακτηριστικά, μπορεί να εκδηλωθεί αρχικά λίγους μήνες μετά τη γέννηση έως και την εφηβεία ή ακόμη και κατά την ενήλικη ζωή σε λιγοστές περιπτώσεις.


Η Ατοπική Δερματίτιδα απασχολεί περίπου το 15%-20% των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας στις χωρες του δυτικού κόσμου. Η αιτία της ατοπικής δερματίτιδας εντοπίζεται στην αδυναμία των κυττάρων της επιδερμίδας να συγκρατήσουν το νερό μέσα στο δέρμα. Το δέρμα των ατοπικών ατόμων εμφανίζει μια συνεχή, μη αντιλαμβανόμενη, διαδερμική απώλεια υγρασίας. Το υπόστρωμα αυτού του αφυδατωμένου και ευερέθιστου δέρματος οδηγεί στην εκδήλωση των συμπτωμάτων, όπως η έντονη ξηρότητα, ο κνησμός και το αντίστοιχο δερματικό εξάνθημα (ερύθημα, φυσαλίδες, αποξηραμένες κρούστες κόκ) με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.


Μέχρι σήμερα είναι γνωστό πως τα ατοπικά άτομα μπορεί να συνδυάζουν σε κάποια φάση της ζωής τους τις δερματικές εκδηλώσεις μαζί με σημεία από τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Η ατοπική δερματίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η αλλεργική ρινίτιδα και το βρογχικό άσθμα αποτελούν ένα κοινό παρονομαστή στο προφίλ των ατοπικών ατόμων. Επίσης, γνωστές και καλά εμπεδωμένες είναι και οι θεραπευτικές επιλογές για την ατοπική δερματίτιδα. Η σωστή φροντίδα του ατοπικού δέρματος με τη χρήση κατάλληλων μαλακτικών καθαριστικών και ενυδατικών κρεμών, μαζί με τις ορθές δερματολογικές θεραπείες των εξάρσεων της νόσου αποτελούν το «α και το ω» της πρόληψης και θεραπείας, αντίστοιχα.

Ωστόσο, δεν είναι ευρέως γνωστές οι επιδράσεις της ατοπικής δερματίτιδας στην ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ατοπικών παιδιών, όπως κατ’επέκταση και των γονέων. Μια ύπουλη κατάσταση - και συχνά μη συσχετιζόμενη με το έκζεμα από γονείς και περιβάλλον – είναι οι διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου των ατοπικών παιδιών.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τους Ramirez FD και συνεργάτες το 2019 στην αμερικάνικη επιθεώρηση JAMA Pediatrics, σε 13.988 παιδιά ηλικίας 1 έτους έως 16 ετών στο Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ, τα 4938 (35,3%) εκδήλωσαν κάποιας μορφής ατοπική δερματίτιδα. Στη σύγκριση μεταξύ ατοπικών και μη ατοπικών παιδιών αποδείχθηκε πως τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες για διαταραχές ύπνου. Εξ αυτών, τα παιδιά με σοβαρή ή πολύ σοβαρή δερματική νόσο εμφάνιζαν ακόμη πιο σοβαρές διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου (δυσκολία να αποκοιμηθούν, συχνό ξύπνημα λόγω κνησμού μέσα στη νύχτα, αίσθημα κόπωσης μέσα στην ημέρα) ανεξάρτητα από το αν το δερματικό έκζεμα συνοδευόταν από τις επίσης δύσκολες στη διαχείριση ρινίτιδα ή άσθμα.1

Αντίστοιχα, όπως αποδεικνύουν οι Yang EJ και συνεργάτες στην επιθέωρηση Pediatric Dermatology 2019 μετά από ανάλυση 3436 μελετών για την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά, ακόμη πιο σύνθετες διαταραχές στον ύπνο εμφανίζουν και οι μητέρες των παιδιών με έκζεμα.


Η δυσκολία στον ύπνο του παιδιού μεταφέρεται και στις μητέρες, οι οποίες κατά μέσο όρο αναφέρουν λιγότερες από 6 ώρες ύπνο με φτωχή ποιότητα στις περιόδους έξαρσης του εκζέματος των παιδιών τους. Χαρακτηριστικά, οι μητέρες αναφέρουν γενικότερη διαταραχή στην καθημερινότητά τους πέρα από την αναμενόμενη εξάντληση κλπ, όπως δυσκολία στην εργασία τους και προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.


Εν κατακλείδι, φαίνεται πως οι διαταραχές του ύπνου και το εξάνθημα της ατοπικής δερματίτιδας αποτελούν μια διαρκώς ανατροφοδοτούμενη κατάσταση. Λόγω του αισθήματος έντονου κνησμού, το ατοπικό παιδί ξύνεται επίμονα στον ύπνο του και άθελα του αφενός επιδεινώνει το δερματικό εξάνθημα αφετέρου επιβαρύνει την ψυχολογία του, όπως και τη γενικότερη ποιότητα ζωής της οικογένειάς του. Η σωστή αντιμετώπιση βρίσκεται στην καλή συνεργασία του παιδιού, της οικογένειας και του Δερματολόγου. Πέρα από την ενημέρωση, απαιτείται η κατάλληλη πρόληψη μέσω της συνεχούς ενυδάτωσης του ατοπικού δέρματος και ο έγκαιρος έλεγχος των εξάρσεων της νόσου.Ενδεικτική βιβλιογραφία

1. Ramirez FD, et al. Association of Atopic Dermatitis with Sleep quality in Children. JAMA Pediatr 2019 May 1;173(5):e190025

2. Yang EJ, et al. The impact of pediatric atopic dermatitis on families: a review. Pediatr Dermatol 2019 Jan;36(1):66-71

295 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page