Ο αθλητισμός και κάθε μορφή άσκησης και φυσικής δραστηριότητας αποτελούν έκφραση σωματικής υγείας και ψυχικής-πνευματικής ευεξίας. Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών δραστηριοποιούνται σε αυτό το επίπεδο είτε για λόγους υγείας είτε από ευχαρίστηση. Η ακμή είναι ένα δερματολογικό ζήτημα πολυπαραγοντικής αιτιολογίας που απασχολεί από παιδιά προ-εφηβικής ηλικίας, εφήβους μέχρι και νεαρούς έως και μέσης ηλικίας ενήλικες. Δεν είναι ασυνήθιστο οι αθλούμενοι να παρατηρούν πως η ακμή τους επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε αυτό συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες που έχουν να κάνουν με φυσιολογικές αντιδράσεις του δέρματός μας σε εξωγενείς παράγοντες (πχ ιδρώτας, ρύποι, χλώριο, ήλιος κ.ά.) οι οποίοι «συνοδεύουν» τις διάφορες μορφές άσκησης (π.χ. γυμναστήριο, στίβος, πισίνα κόκ).
Σκεφθείτε λογικά, αναλογιστείτε τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης και ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας για να συνδυάσετε τη χαρά της άθλησης με ένα υγιές δέρμα.
Άσκηση σε γυμναστήριο (κλειστός χώρος)
· Πάντα να χρησιμοποιείτε δική σας πετσέτα και να μην αγγίζετε το πρόσωπο σας συνεχώς κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Τα μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος, συχνά εμπλέκονται σε επιμολύνσεις που επιδεινώνουν την ακμή.
· Για τις γυναίκες συστήνεται η άσκηση χωρίς make-up καθώς το χρώμα αποφράσσει τους πόρους του δέρματος και εγκλωβίζει το σμήγμα και τον ιδρώτα που παράγονται έντονα στη φυσική δραστηριότητα.
· Μετά το τέλος του προγράμματος εκγύμνασης καλό είναι να κάνετε μπάνιο. Μην ξεπλένετε το πρόσωπό σας με το σαμπουάν. Να προτιμάτε ένα αρχικό πλύσιμο του προσώπου με κατάλληλο σμηγματορρυθμιστικό καθαριστικό τζελ ή αφρό. Αντίστοιχος τρόπος καθαρισμού να ακολουθείται και για τον κορμό με πρόβλημα ακμής και ιδανικά χωρίς σφουγγάρι.
· Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό το ντους μετά την προπόνηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια λοσιόν καθαρισμού για το λιπαρό δέρμα με καθαρά χέρια ή βαμβάκι/γάζα ταμποναριστά.
Άσκηση σε εξωτερικό χώρο / νερό (πισίνα ή θάλασσα)
· Ακολουθείστε τις παραπάνω συμβουλές για την τοπική φροντίδα προσώπου και σώματος.
· Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείστε αντηλιακό και αποφύγετε την άσκηση τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού. Το αντηλιακό πρέπει να είναι κατάλληλο για ακμή με συνταγή του Δερματολόγου σας.
· Καθώς στο κολυμβητήριο δεν επιτρέπεται η εφαρμογή αντηλιακού, εφαρμόστε το αμέσως μετά την έξοδο από αυτή, εφόσον είστε σε ανοιχτό κολυμβητήριο.
· Για τους κολυμβητές σε πισίνα με χλωριωμένο νερό είναι σημαντική η ενυδάτωση του προσώπου σας με κατάλληλα ενυδατικά σκευάσματα που σας έχει συστήσει ο Δερματολόγος σας.
Άσκηση και φαρμακευτική αγωγή για την ακμή
· Ακόμα και για όσους λαμβάνουν θεραπεία με χάπια (πχ ισοτρετινοΐνη) δεν αντενδείκνυται η άσκηση. Μην ακούτε ανυπόστατες παραδοξολογίες, καθώς ακόμα και επαγγελματίες αθλητές χρειάζεται να λάβουν τέτοια αγωγή χωρίς να τους προκαλεί πρόβλημα στις επιδόσεις τους.
· Οι τοπικές αγωγές για την ακμή (τζελ, κρέμες) κατά κανόνα πρέπει να εφαρμόζονται μετά την άσκηση.
· Μην πλένετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα το πρόσωπό σας. 2 φορές αρκούν και άνετα μπορείτε να προσαρμόσετε το αθλητικό σας πρόγραμμα.
· Αποφύγετε συμπληρώματα διατροφής με φυτικά στεροειδή ή βιταμίνη Α, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα της ακμής.
Δεν υπάρχει κανένα είδος άθλησης που πρέπει να αποφεύγει ένα ατόμο με ακμή. Αθλητισμός = Υγεία και το υγιές δέρμα είναι ο καθρέπτης μας. Συμβουλευτείτε το Δερματολόγο σας για να συνδυάσετε τη χαρά της άσκησης με την απόλαυση ενός δέρματος χωρίς ακμή.
Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ)
Comments